Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

The Belly of an Architect (1987)


5. The Belly of an Architect (1987)
Dir. Peter Greenaway (Fear of Drowning (1988), Death in the Seine (1988), A Zed & Two Noughts (1985), The Draughtsman's Contract (1982))
Starring Brian Dennehy, Chloe Webb ,Lambert Wilson



O Peter Grenaway είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πως μπορεί μια ψυχαναγκαστική δομή προσωπικότητας να μεγαλουργήσει. Όταν ήμουν φοιτητής, στην ομάδα των φίλων μου που παρακολουθούσε συστηματικά σινεμά, αν δεν απαντούσες στην ερώτηση «ποιος είναι ο αγαπημένος σου σκηνοθέτης» με ένα γρήγορο και αποφασιστικό, ξεκάθαρο «Ο Greenaway» θα εισέπραττες ένα ελαφρό μειδίαμα και την ειρωνική ερώτηση «Μα δεν βλέπεις Greenaway ?».
Ο Greenaway είναι δύσκολος και προϋποθέτει ότι έχεις πάει διαβασμένος για να δεις ένα έργο του. Αν για παράδειγμα δεν έχεις διαβάσει την τρικυμία του Shakespeare και 2-3 κριτικές εκδόσεις αμφιβάλω αν θα μπορέσεις να παρακολουθήσεις το Prospero's Books (1991). Από το 2003 με το «The Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab Story» αρχίζω να τον χάνω και δυσκολεύομαι πολύ να τον παρακολουθήσω. Τέλος πάντων εδώ θα πούμε για την «Κοιλιά του Αρχιτέκτονα».
Ένας αμερικάνος αρχιτέκτονας Kracklite (Brian Dennehy) φτάνει στην Ιταλία για να προετοιμάσει μια έκθεση για τον γάλλο αρχιτέκτονα Boullée, ο οποίος είναι μεταξύ άλλων γνωστός για τις ωοειδείς γραμμές που χαρακτηρίζουν το έργο του (π.χ. το κενοτάφιο του Νεύτωνα – το οποίο όμως δεν χτίστηκε ποτέ-). O Kracklite με αφορμή το φλερτάρισμα της γυναίκας του με έναν νέο άντρα αρχίζει να ασχολείται με τον εαυτό του και ιδιαίτερα με το στομάχι του. Αυτή η περιοχή του σώματος του αποκτά για εκείνον κεντρικό νόημα και η ενασχόληση με αυτό διαρκεί όλο και περισσότερο. Ο Αρχιτέκτονας ζητάει την συμβουλή γιατρού ο ποίος τον διαβεβαιώνει ότι το πρήξιμο που νοιώθει οφείλεται σε συσσωρευμένα αέρια και τον ναρκισσισμό του. Ο Αρχιτέκτονας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το «πρήξιμο» με αποφυγή πραγμάτων που θεωρεί ότι συνέβαλαν στην ανάπτυξή του. Σε ένα επόμενο στάδιο φωτογραφίζει (με την βοήθεια ενός φωτοτυπικού μηχανήματος) την κοιλιά του και προσπαθεί να την συγκρίνει με αυτή του Αυγούστου όπως αυτή απεικονίζεται σε γνωστό άγαλμα. Η ενασχόληση του κορυφώνεται με την ανάρτηση φωτογραφιών πολλών στομαχιών στο δωμάτιο του.
Τώρα, τι έχει αυτός ο άνθρωπος ? Η εκτίμηση είναι δύσκολη. Στο μυαλό ενός κλινικού θα μπορούσαν να βρουν θέση 4 υποθέσεις. Σωματόμορφη διαταραχή, ΙΨΔ, παραληρητική διαταραχή και υποχονδρίαση. Διαταραχή σωματοποίησης δεν φαίνεται αν έχει για μια σειρά από λόγους, το κριτήριο της έναρξης της διαταραχής δεν καλύπτεται (<30).>

Δεν υπάρχουν σχόλια: